Dag 25: Til Rejsegilde på WILLUMSENS MUSEUM.

dato

Vores borgmesterkandidat, Michael Tøgersen, holdt følgende tale i sin egenskab af formand for Job, Erhverv og KULTUR, og fordi han også er næstformand på Willumsens Museum:

”Det her er den vildeste rejse, bestyrelsen og jeg kunne have forestillet os. Den slutter forhåbentlig aldrig, for mennesker kommer og går – mens bygninger, museer og værker består.

Jeg har haft den store fornøjelse at sidde i bestyrelsen i snart 10 år, heraf 7,5 år som næstformand, og det var kort tid herefter, at jeg deltog på Slots- & Kulturstyrelsens Audit, og det var en meget speciel – grænsende til bizar oplevelse, hvor det virkelig gik op for mig, at vi er ansvarlig for noget ganske særligt her på WM. Audit´en var som at være til eksamenen….. og dumpe. Vi fik mildest talt ikke ros for vores opbevaring af Willumsens værker, snarere skæld ud, og jeg mener: Skæld ud. Og jeg glemmer ikke, hvordan vores gode formand, Ole Find Jensen, som på fornem vis har bestridt posten i rigtig mange år og stadig gør det fantastisk, gik lidt i forsvarsposition, men jo mere pragmatisk Ole forsøgte at være, jo mere aggressiv blev den gode inspektør fra Audit´en, og jeg synes på en måde, at den gode inspektør fra Slots- & Kulturstyrelsen klaskede os op af væggen. Hun sagde bl.a. noget i retning af følgende: ”Vi var her for 10 år siden og påpegede nogle ting, og I har lige præcis intet gjort siden.”

Det efterfølgende bestyrelsesmøde var gennemsyret af en vis håbløshed, for vi var godt klar over, at vi nu skulle gå en næsten uoverskuelig tiggergang til byrådet for at få dem til at forstå, at det her var alvorligt, og det ville koste rigtig mange penge. Jeg var forholdsvis nyvalgt til byrådet den gang, og mit mandat her på museet er via erhvervslivet og ikke som byrådsmedlem. Jeg er i mellemtiden blevet formand for det udvalg under kommunen, som har med kulturen at gøre, så det hele er bare blevet endnu mere nærværende og interessant. 

Når man som byråd sidder og vender hver en krone, så er en uforudset udgift på mere end kr. 30 mio. som man slet ikke havde set komme, vanvittigt mange penge, og jeg tillader mig at citere flere unavngivne byrådsmedlemmer, idet de mente at vi burde skille os af med museet. Hvordan man så gør det i praksis, kan i sig selv forekomme rimelig uoverskueligt næsten lige så uoverskueligt.

Det blev en lang og meget engageret debat i byrådet om WM, som endte med at pengene noget modvilligt blev fundet frem på bekostning af mange andre ting. Pengene skulle finansiere ventilation og indeklima. Så hvis man i forvejen er rystet over et beløb på mere end 30 mio. kr. så bliver rystelserne ikke mindre af, at det egentlig skal gå til noget, som man stort set ikke kan se. Det øgede ikke ligefrem motivationen.

Nåh, men pengene blev fundet, og det fører mig hen til vores fantastiske fonde, som jo lidt karikeret sagt ikke vil finansiere noget usynligt, men vil overveje at bidrage, når man som ejer eller kommune selvfinansierer en stor del, og vi er jer fonde evigt taknemmelige for, at I har valgt at bakke op om vores museum. Jeg kan ganske enkelt ikke takke jer nok. I gør, at kommunens meget store investering bliver synlig, og det er jo fuldstændigt fantastisk. Et gigantisk tak til A.P. Møller Fonden, til Augustinusfonden, til Willumfonden og til Aage og Johanne Louis-Hansens Fonden, som gør det her muligt, og som løfter vores WM til ikke bare 2.0, for det springer vi let og elegant over, og ryger direkte i version 3.0. 

Det har også været interessant at følge fondenes involveringsgrad, hvor det gjorde meget stort indtryk på mig ved vores første møde i styregruppen, hvor involverende eller ligefrem næsten styrende – på den gode måde, A.P. Møller Fonden har ønsket at være. Der er ikke noget overladt til tilfældighederne, og det er da lidt sejt. Det betyder ikke, at de andre fonde ikke har engageret sig, men det var mest i bevillingsfasen, hvorefter de overlader det til andre at realisere opgaven. 2 meget forskellige og meget fine tilgange til opgaven.

Jeg har ladet mig fortælle, at byggeprocessen har været oplevet som særdeles positiv, og dialogen med de forskellige interessenter har været en dynamisk proces, og som vores meget dygtige direktør, Lisbeth, sagde til mig: Jeg tror, de synes, det er lidt sjovere at bygge her på museet med de mange anderledes og mere udfordrende ting, der er her, end hvis det havde et mere ordinært standard byggeri. Udover kompleksiteten så er bæredygtighed helt centralt i byggeriet, og jeg har lært helt nye ord som Green Attraction og LCA, hvor sidst nævnte vist nok betyder noget så fint som livscyklusanalyse, og så må man da sige, at på den måde pakker I og vi Willumsens værker ind i den fineste, fornemme pakke, og vi ved jo, at han elskede naturen og specielt bjerge, så hvis Willumsen kigger med på byggeriet oppe fra, så vil han være pavestolt over ikke bare denne meget fine om- og tilbygning, men også kvaliteten og jeres store bevidsthed om bæredygtigheden. Der er gjort meget ud af materialevalget, og selv den fremtidige energikilde bliver md ombygningen mere bæredygtig, og hele forløbet omkring den nye energiform i form af fjernvarme er en historie i sig selv, hvor vores gode ingeniører m.fl. kom så stærkt på barrikaderne i forhold til at sikre almindelig sund fornuft, så vi i denne proces samtidig kunne få udskiftet det gamle gasfyr med fremtidssikret fjernvarme… En kæmpe tak for det. 

Nu er dette jo et rejsegilde, og det er håndværkernes dag, så efter at have lyttet til vores direktør, Lisbeth, vil jeg som en af repræsentanterne for bygherre og museet virkelig takke hovedentreprenøren Jakon og håndværkerne for en formidabel indsats, en dynamisk dialog, viljen til at løse komplekse problemstillinger og evnen til at realisere dem – den vildeste respekt for det og tusind tak for dette byggeri, som er noget ganske særligt. Det engagement og den dygtighed fortsætter helt sikkert, til skibet er i havn, 

Så tusind tak til jer håndværkere, ingeniører og arkitekter for jeres forbilledlige indsats, og endnu en gigantisk tak til fondene, APM. Fonden, Augustinus fonden, Willum Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fonden for jeres uvurderlige støtte. En kæmpe tak til personalet på museet med Lisbeth i spidsen, som i 1,5 års tid har et meget anderledes job, som I er gået virkelig engageret ind i, men også en meget stor tak til medarbejderne på Teknisk Forvaltning for yderst professionelt at håndtere hele processen fra start, og til medarbejderne i Kultur & Fritid, hvor jeg må fremhæve Anders Munck Skovgren for sit fuldstændigt enestående engagement og tilstedeværelse overfor museet i alle sammenhænge, en stor tak til mine engagerede bestyrelseskolleger, og her en ganske særlig tak til vores formand Ole Find Jensen, som har trukket på alle kompetencer og politiske relationer, der er skabt gennem mange år som borgmester. Uden dig Ole var det her aldrig blevet til noget.

TAK, og til alle vil jeg til slut sige: Se så at blive færdig med det byggeri, så vi kan nyde vores  museum og Willumsens værker… TAK.

Se flere
indlæg